Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Megérkezik a csomag a karácsonyfa alá?
2020-11-23 14:37:28
Online élmények a Szent István Király Múzeumban
2020-11-23 14:00:06
Elhunyt a korábbi MLSZ-alelnök, Imrő János
2020-11-18 16:58:00
Több mint 10 kilós süllőt fogott a horgász
2020-11-18 16:47:14
A létesítmények zárva, az erdők látogathatók
2020-11-18 16:39:41
Egyre csak drágul a fejér megyei ingatlanpiac

Előző cikkünkben írtunk arról, hogy milyen változások jellemezték Komárom-Esztergom megye ingatlanpiacát az elmúlt egy évben. Most Fejér megye ingatlan árait vizsgáltuk meg a lakóingatlan típusok szerint. Fejér megye ingatlanpiacára sem a koronavírus-járvány, sem az ingatlanárak lassuló tendenciája nem volt hatással. Az elmúlt egy évben több, mint 19%-kal drágult a megye lakóingatlanjainak átlagos négyzetméter ára. A lakóingatlan típusok szerint a családi házak négyzetmétere 11,2%-kal, a téglalakásoké 17,7%-kal, míg a panellakások esetén csupán 2,1%-kal nőtt egy év alatt a négyzetméterenkénti eladási ár.

Átlagosan 300 ezer forint alatti a családi házak négyzetmétere

Igaz, egy év alatt a fejér megyei kertes házak átlagos négyzetméter ára csaknem 12%-kal emelkedett, de még így is az országos átlagot közelítik meg az eladási árak. Az előző év szeptemberében 267 ezer forintot kértek a hirdetők a családi házak négyzetméteréért, ezzel szemben idén szeptemberben már 30 ezer forinttal többet. A kertes házak a koronavírus-járvány első hulláma alatt sem kerültek áron alul meghirdetésre, az irányárak stagnáltak. Májusban 294 ezer forint volt a családi házak négyzetmétere, míg szeptemberben 297 ezer forint. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint jelenleg Fejér megyében egy átlagos paraméterekkel rendelkező – 150 nm-es, összkomfortos, 3 vagy több szobás – családi otthont 40-45 millió forint értékben vásárolhatunk.

Félmillió forintnál is drágább a téglalakások négyzetmétere

Mint ahogy már említettük, a tavalyi év azonos időszakához képest a fejér megyei téglalakások négyzetméteréért idén szeptemberben 17,7%-kal kértek többet a tulajdonosok. Egy évvel ezelőtt ez 470 ezer forintot jelentett, míg most csaknem 550 ezer forintot ér ugyanaz a téglalakás négyzetméterenként. Jelenleg az ingatlannet.hu adatai szerint egy átlagos, 65-70 nm-es, összkomfortos 2 vagy 3 szobás téglalakás vásárlása esetén a zsebünkbe kell nyúlni: az irányárak 35 millió forint körül mozognak.

Az elmúlt egy évben stagnáltak a panellakások árai

A Fejér megyében található panellakások átlagos négyzetméter ára esetén az elmúlt több, mint egy évben csupán 2%-os drágulás volt tapasztalható, hosszú távon azt mondhatjuk, hogy a panelek árai stagnálnak. 2019 júniusában a négyzetméter árak felugrottak 400 ezer forintra, azóta kisebb-nagyobb kiugrásokkal, de a 400 ezer forintos szinten vannak. Idén szeptemberen a statisztikák szerint a fejér megyei panellakások egy négyzetmétere 395 ezer forintba került. Jelenleg a megyei adatok alapján egy panellakás átlagosan 18 és 20 millió forint között vásárolható meg.

14%-kal drágább a fehérvári ingatlanpiac

A székesfehérvári lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára az országos átlaghoz képest 6,8%-kal drágább. A lakóingatlan típusok szerint pedig a következő a helyzet: a családi otthonok négyzetmétere jelenleg 369 ezer forint, ez csaknem 24%-kal jelent többet, mint a megyei átlagár. A téglalakások négyzetméteréért idén szeptemberben 563 ezer forintot kellett fizetni, ez nem sokkal hagyja el a megyei árakat. A panellakások esetén jelenleg egy négyzetméterért 440 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, ami 11,4%-kal drágább a megyei átlagárakhoz viszonyítva. Összességében az ingatlanok átlagosan 14%-kal drágábbak Székesfehérváron, mint a megye más városaiban.

Összefoglalva cikkünket, az ingatlanpiacra ható változások, mint a koronavírus-járvány, vagy az Airbnb-törvény sem volt negatív hatással a fejér megyei ingatlanpiacra, a négyzetméter árak változása éppen ellentétes tendenciát mutat. De azt, hogy hosszú távon hogyan fognak alakulni az ingatlanpiaci árak, a járvány kiszámíthatatlan következményei miatt nehezen lehet megjósolni.

2020.11.18 16:33:42
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu