Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Regio Regia Magazin 150. lapszám
2021-07-22 13:42:21
Átadták a felújított Szigligeti várat
2021-07-22 13:41:29
Regio Regia 150!
2021-07-22 13:40:42
17,5-ről 80% lett a nemzeti agrártámogatás mé
2021-07-22 13:39:57
6000 m2-es csarnokot avattak
2021-07-22 13:39:03
Elkészült a Bory-vár LEGO-mása

Bory Jenő ükunokája ükapja nyomdokain haladva, különleges alapanyag felhasználásával állított emléket ősei előtt. A hitvesi szeretetnek emelt Bory-várat Kovács Jakab LEGO-ból építette fel és egy versenynek köszönhetően arra is van esély, hogy kiadott LEGO-készlet legyen.

A híres székesfehérvári Bory-vár, amelyet sokan csak a magyar Tádzs Mahal-ként emlegetnek, Bory Jenő és felesége közös művészi alkotása, melyet saját elgondolásaik és terveik alapján két kezük munkával hoztak létre. Ezzel emeltek emléket művészi álmaiknak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. 1923-tól körülbelül 41 éven át építették a várat, melyet Jenő szobrai és Ilona festményei díszítenek. A vár építőanyaga beton és vasbeton, hiszen Bory Jenőt - kutatóként és szakemberként - főleg a beton széleskörű alkalmazása foglalkoztatta. A vár kertjében saját szobrait helyezte el, míg a műteremben felesége festményei mellett más neves művészek képei is megtalálhatók. Műalkotásaik az ország minden pontján fellelhetők, egyes eredeti gipszmodellek pedig a vár oszlopos udvarának árkádjai alatt találhatók meg. A vár ma is látogatható, a törvényes örökösök tulajdonában van.

A gyönyörű várat, amelynek ma már egyes részei múzeumként üzemelnek és a publikum számára is látogathatóak, most egy miniatűr és igazán különleges formában az építők leszármazottja örökítette meg.

"Ükapám, Bory Jenő építész, szobrász-festőművész volt, aki a XX. század derekán kastélyt épített Székesfehérváron. Ő akkor újító kutatóként a betont választotta a nagyszabású tervei megvalósításához. Az ő ötletét követve most LEGO-ból hoztam létre a híres kastély modelljét, három kisebb torony és egy nagyobb kerek torony, a művészeti galéria, az elefánt udvar, a rózsakert és az előkert készült el a kis elemekből. Felismerhetőek továbbá olyan apró részleteket is, mint a falfestmények és az ott található szobrok." - írta a képek alá a készítő, Bory Jenő ükunokája, Kovács Jakab.

A Bory-LEGO-vár ráadásul egy versenyben is részt vesz, így Kovács Jakab alkotása arra is esélyes, hogy kiadott LEGO-készlet legyen. Ehhez a gyönyörű miniatűrnek szavazatokra van szüksége, amit az alábbi linken tehetnek meg regisztráció és a "support" gombra kattintás után: https://ideas.lego.com/projects/e41d9c0d-3281-46de-8e6b-4e5fbd5d5085?fbclid=IwAR0k58Q20AdFa0v0ioDAMtXodKSW3xPZBLJK1rbxhmcaityjCmGCkdqH2yg

A szavazatokat július végéig lehet leadni.

2021.06.08 16:21:31
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu