Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Párbeszédre van szükség
2022-11-28 17:15:15
Tartós élelmiszergyűjtés, takarókat is várnak
2022-11-28 17:03:17
Csalók járják a társasházakat
2022-11-28 17:00:38
Közel nyolcmilliós támogatás
2022-11-28 16:57:01
Együttműködési megállapodás
2022-11-28 16:46:30
Veszprém Megye Bora 2022

Idén is kiválasztották a "Veszprém Megye Bora" verseny legkiemelkedőbb borait, amelyek készítői méltán lehetnek büszkék a kiváló nedűkre. 2022-ben az Arias Birtok Pécsely Olaszrizling 2021-es fehérborát és a Szászi Birtok Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc 2019-es vörösborát ítélte a legkiválóbbnak a zsűri. A nyertes borászatok számára - rendhagyó módon - a birtokokra látogatva, személyesen adta át a kitüntető címre jogosító díjakat Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főispánja és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A korábbi gyakorlattól eltérő díjátadás célja, hogy a bírálók személyes tapasztalások útján közelebb kerüljenek a nyertes borászatokhoz, megismerve azt a hosszú utat, amit az általuk termelt nedű bejár, amíg az asztalra kerül. Egy pohár borban benne van az adott borvidék történelmi és kulturális értéke, a borász kemény és fáradságos munkája, a természeti környezet, ahol megtermelték és minden olyan hozzáadott érték, amelyet csak a helyszínre lépve tapasztalhatunk meg tényleges valójában. Az igazi értéket képviselő borok mögött mindig van egy történet. Akár tradíció, akár innováció, érdekessé és emberközelivé teszi a terméket, érzelmeket, kötődést generál, felkelti a vágyat a megismerésre.

Veszprém megye rendkívül sajátos helyzetben van, hiszen a területén 4 történelmi borvidék helyezkedik el, melyek páratlan értékekkel járulnak hozzá a megye sokszínűségéhez. A legfontosabb cél, hogy ezeknek a területeknek a borkínálatát minél szélesebb körben megismertessük és népszerűsítsük. A borszőlővel beültetett terület nagysága a megyében csaknem 4 250 ha, amelynek döntő hányada a Balatonfüred-Csopak borvidéken terül el.

 

Örömteli, hogy az idei évben hasonló arányban érkeztek nevezések mindegyik borvidékről. A beérkezett fehérborok csaknem fele a térségben közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő olaszrizling volt. Fehérbor kategóriában is egy olaszrizling aratott nagy sikert: a pécselyi Olaszrizing 2021, amely a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről származik. A bor alapanyagát adó szőlő a Király-oldal dűlőben található olaszrizling ültetvény köves, oldallejtéses részén terem. Ezen a területen termő szőlő mindig magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint társai. Ebből az alapanyagból készült olaszrizling reduktívan, semleges élesztő felhasználásával készül, hogy a bor visszaadja a termőhely sajátosságait. A végeredmény egy komplex, jó savszerkezettel rendelkező bor.

Vörösbor kategóriában a Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc, a Szászi Birtok 2019-es kiváló bora nyerte el a legjobbnak járó címet. A bor kitűnően illeszkedik a 2022-es bortrendhez, amelyben egyre fontosabb szemponttá válik a fenntarthatóság. Az ital ugyan nagytestű vörösbor, mégis simulékonyabb és visszafogottabb tannin szerkezetű. Illatában érett szedres-feketeribizlis gyümölcsös jegyeket mutat, kis fűszerpaprikával "megtűzdelve". Íze telt, feszes savakra épül, piros bogyós gyümölcsöket, cseresznyét és epret idézve.

A Veszprém megye Bora verseny életre hívásának egyik fő törekvése az volt, hogy lehetőséget biztosítson a térség borászatainak a bemutatkozásra és boraik szélesebb körben történő megismertetésére. E nemes cél inspirálta a kitüntető címmel járó díjat is: a hivatal és az önkormányzat egy éven keresztül protokoll célokra használja fel a két nyertes, címkével ellátott bort.

2022.09.21 11:46:39
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu