Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Párbeszédre van szükség
2022-11-28 17:15:15
Tartós élelmiszergyűjtés, takarókat is várnak
2022-11-28 17:03:17
Csalók járják a társasházakat
2022-11-28 17:00:38
Közel nyolcmilliós támogatás
2022-11-28 16:57:01
Együttműködési megállapodás
2022-11-28 16:46:30
Petőfi rock a Pelikán Fészekben

"Ezt a napot Petőfi napjának nevezze a magyar nép; mert ezt a napot ő állítá meg az égen, hogy alatta végig küzdhesse a nemzet hosszúra nyúlt harcát szabadsága elleneseivel!" Így kezdődött 1973-ban az "első magyar rockopera", amely hegyeket mozgatott meg, tornyokat döntött - köszönhetően Paál Istvánéknak. És így kezdődik ma is, 50 évvel később a Petőfi rock a Pelikán Fészekben.

Nánay István visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a Paál István-Duró Győző-Árkosi Árpád (aki egyébként szakmai tanácsadóként a Vörösmarty Színház előadásában is közreműködött) fémjelezte Szegedi Egyetemi Színpad előadása több volt, mint újítás, több volt, mint egy felkiáltás. Az akkori politikai-társadalmi rendszerben egy ordítás volt. És elindított valamit:

"Az előadás legszebb pillanatai azok voltak, amikor a forradalmi ifjak összegyűjtötték az egyetemistákat, azaz a nézőkhöz fordultak, és maguk közé hívták őket. S nőtt-nőtt a tömeg, már többen voltak a játéktéren, mint a széksorokban, a könnyen megjegyezhető dallamú Nemzeti dalt együtt énekelték, s az előadás végére egybeolvadt a nézőtér és a játéktér, a nézők ismét betódultak a porondra, és a színészekkel együtt énekelték a darab dalait, meg a Marseillaise-t, a Warszawiankát..."

A mai Magyarországon, a Petőfi Emlékévre készülve a Pelikán Fészekbe is beköltözött az ifjúság Lőrincz Zsuzsa vezetésével, hogy megfejtsék, számukra mit is jelent a szabadság: "Petőfi egy pimasz fickó volt, aki nekünk már hős és ikon, mi ezt lehámozzuk róla. Megkérdezzük, hogy nekünk mit jelent most a szabadság egyénenként, 2022-ben, itt, Fehérváron. Hogy tudnak erről úgy beszélni, hogy érvényes legyen, és csak az övék."

A produkció a Szegedi Egyetemi Színpad 73-as előadását használja sorvezetőként, úgy a zenében, mint szövegben: megzenésített Petőfi-versek, helytartótanácsi jegyzőkönyvek, naplórészletek hozzák mind közelebb a szabadság utáni sóvárgás 48-as eufóriáját.

Árkosi Árpád, az akkori előadás egyik alkotója az egyik próba után így nyilatkozott: A szabadság fogalmát ő fiatalságukhoz igazítani, ez egy nagyon izgalmas kérdés, és azt kell, mondjam, hogy egy nagyon erős és jó kísérlet. Tehát nincs hiányérzetem.

A Petőfi rock című előadást 2022. szeptember 29-én este hét órakor mutatják be a Pelikán Fészekben.

2022.09.28 15:47:19
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu