Bellai Krisztina Visnyeszéplakról nyerte meg a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a az Együtt egy jobb világért mozgalom közös receptversenyét, ahol Cseh Teréz, a Regio Regia felelős kiadója harmadik helyezést ért el. Az okleveleket szeptember végén ünnepélyes díjátadó keretében a három társaság elnöke: B. Király Györgyi, Dr. Halmy Eszter, Balázs- kis Attila, Paor Lilla, valamint a főtámogató Dr. Csicsor János adta át.
A díjazottak a dobogósok wellness hétvégéi mellett az egészséges táplálkozás, és az egészséges életvezetés jegyében a Hymato Kft.-től étrendkiegészítőket, Battonyáról érkezett vízmegkötő nélküli és GMO mentesen táplált állatok húsából készült termékeket kaptak, illetve családi VIP belépőt a szűrőkamionba. A fél óra alatt 40 szűrővizsgálatra jogosító vouchert Dankovics Gergely, Magyarország Átfogó Egészsség- védelmi Szűrőprogramja, a MÁÉSZ programigazgatója adta át.
A Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptversenyre 89 recept érkezett, nagyvárosokból és kis falvakból- Budapest, Pécs, Miskolc, Tatabánya, Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány Balassagyarmat- a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről.
A fermentált ételek receptjei közül egyik izgalmasabb mint a másik, amiről a díjátadó résztvevői meg is győződhettek, hiszen a nyertesek elkészítették érteleiket, és kóstolót is tartottak. Lehet például fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni, sőt, az édes- kovászos gyümölcsös kalács- mellé, sós-kovászos kecskesajtos- kalács is süthető. De csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, fermentált hokkaidó tök italt hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből dióbundában, köleses-húsgombócos töltött káposztát, vagy éppen epres-bazsalikomos gyümölcslevet, akár mirelit eperből is. Különleges bodza receptünk is van, de fantasztikus lehet a curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini, a fermentált édesburgonya hasáb, a kimchi, vagyis a chilis fermentált savanyúság, vagy éppen a fermentált, főzés nélküli gazpacho leves, a nyári préselt saláta, a fermentált laskagomba, és még sok-sok más étel.
A remek receptek beküldői között vannak gyógyult daganatos betegek, újságírók, háziasszonyok, nagymamák, de akad blogger, makrobiotikus táplálkozási szakértő, kántor, biomérnök, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt, vagy éppen webshopot működtetnek az az egészségtudatos táplálkozásért.
Pályázóink különleges, karakteres ízekkel egészítették ki mindennapi étkezéseinket, újra használják dédmamáink egyszerű és nagyszerű konyhai fortélyait, így teszik egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat!
A 10 nyertes pályázó és nyertes recept: 1. Bellai Krisztina hivatásos fermentáló / Visnyeszéplak Ál túrógombóc, vagyis fermentált köles gombóc dióbundában, hozzá Hokkaidó tök- alma smoothie fermentált alapléből 2. Csákó Ildikó vállalkozó / Jászapáti Saját kovásszal készült édes, illetve kecskesajtos -sonkás, zöldfűszeres sós kalács 3. Cseh Teréz újságíró / Tatabánya Köleses-húsgombócos káposzta 4.Müller Ildikó hivatásos fermentáló, funkcionális táplálkozás-oktató / Budapest Curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini 5. Sebestyén Szilvia makrobiotikus táplálkozás-oktató / Budapest/ Préselt saláta 6.Szél Eugénia, zöld portál / webshop működtető / Budapest Fermentált, főzés nélküli gazpacho leves 7. Őri Zsuzsanna biomérnök / Pécs Fermentált csicsóka-fokhagyma kaporral 8. Ludányi Emőke gyógyult daganatos beteg / Balassagyarmat Télre eltett savanyú uborka Marosmenti módra 9.Bahul Krisztina újságíró- szociológus / Miskolc Tárkonyos - karalábé ferment 10. Bíró Márti gasztroblogger / Budapest Epres-bazsalikomos gyümölcslé
A recepteket kiadjuk, addig is Kor Kontroll Társaság, valamit a Magyar Elhízástudományi Társaság portálján olvashatják őket!
2022.09.28 15:58:12
Minden jog fenntartva! * www.regioregia.hu * www.kiralyiregio.hu