A Digitális Agrárakadémia Plusz (DAA+) program keretében elindul az élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadók képzése. A Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján a Digitális Agrárakadémia Plusz Program keretében nyújtott támogatás 30 szaktanácsadó, falugazdász, külhoni falugazdász, érintett szakember térítésmentes képzését teszi lehetővé.
A képzéseket a DAA+ Programot megvalósító szervezetek közül a Cibus Hungaricus Alapítvány szervezi és valósítja meg.
A digitális átállás, az adatalapú döntéshozás alkalmazása szükséges az élelmiszeripari üzemek hatékonyságának és profitjának növeléséhez. A piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások számos lehetőséget kínálnak a vállalkozók részére. Az elérhető lehetőségek azonban csak rendszerbe illesztve biztosíthatják a termelés hatékonyságának valós növekedését. A szigetszerűen alkalmazott digitális megoldások vagy nem megfelelően felhasznált digitális eszközök jelentős költségnövekedést eredményezhetnek a hatékonyság növekedése nélkül.
A képzés célja, hogy a végzett szaktanácsadók képesek legyenek az élelmiszeripari vállalkozás célját és működését támogató digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök kiválasztására, ajánlások megfogalmazására, az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítására és a megvalósítás támogatására.
1.) A képzés tartalma
Az üzem digitális érettségének felmérése a termelés, az erőforrás (pénzügyi, HR, infrastruktúra) menedzsment és a termékpálya kapcsolatok területén. Az alkalmazható, piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások megismerése az erőforrás-menedzsment, az élelmiszer feldolgozás, a raktározás és a logisztika területén. A digitális megoldások működésének, a szolgáltatásainak megismerése, az alkalmazás és a rendszerbe illesztés feltételeivel. A digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök hozzájárulása az élelmiszeripari üzem céljaihoz, hatékonyságának növeléséhez. Az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítása.
2.) A képzés főbb paraméterei
50 órás, gyakorlatorientált és a jó gyakorlatok bemutatására épülő képzés, 60%-ban személyes részvétellel, maximum 10 fő/csoport; 5 nap: személyes részvétellel, 10 fős csoportban 1 nap online részvétellel, kérdezési lehetőséggel A képzést a Cibus Hungaricus Alapítvány a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézettel együttműködésben szervezi. A résztvevők a Felnőttképzési és Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR) "Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató tanácsadó" tanúsítványt kapnak, a képzés sikeres elvégzése esetén. A képzés adminisztrációját, a tanúsítvány kiadását MATE Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ végzi, regisztrációs száma: E/2020/000248. Célcsoportok: NAK regisztrált szaktanácsadók, NAK falugazdászok, külhoni falugazdászok, külső érdeklődő szakemberek. NAK szaktanácsadók részére pontszerző képzés. A képzést sikeresen elvégző regisztrált szaktanácsadók 10 kreditpontot kapnak. A képzés piaci ára résztvevőnként: 150.000,- Ft + 10.000,- Ft regisztrációs díj, amelyet helyszínenként 10 főnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján nyújtott támogatás fedez. A képzésen való részvétel térítésmentes csoportonként 10 főnek, de előregisztrációhoz kötött. A DAA+ Program a képzésen való részvételt, a szükséges eszközök használatát, a tananyagok biztosítását és a tanúsítvány kiállítását fedezi.
3. Helyszín: MATE Budai Campus, Budapest, Villányi út 29-43.
3.) Részletes program:
1. nap - Digitális Élelmiszeripari Stratégia, digitalizáció jelentősége az élelmiszeriparban Üzemtervezés műszaki-gazdasági vonatkozása Projektgazda bemutatkozása, problémameghatározás Meghívott előadó: Digitalizációs fejlesztési projekt esettanulmány 2. nap - Adatfeldolgozás és döntéselőkészítés Csoportos projektmunka Workshop: találkozó és brainstorming ipari szakemberek bevonásával 3. nap - Robotika Üzemszintű digitalizáció és adatmenedzsment Projektfeladat mentorálás Csoportos projektmunka Projektprezentáció és vita 4. nap - Digitalizációs és automatizálási technológiák és rendszerek Meghívott előadó: Technológia, raktározás és logisztikai fejlesztési projektek bemutatása 5. nap - Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés Élelmiszeripari technológiák alapjai Üzemlátogatás 6. nap - Pilot megoldások, jó gyakorlatok, szolgáltatások szállítói bemutatása (online)